In Photoshop Elements 15 zitten enkele functies die in Photoshop ontbreken, zoals een zoekfunctie met automatische foto-analyse. Nadat je je foto’s in de Organizer hebt geïmporteerd, kun je trefwoorden, namen van personen en geotags (zogeheten ‘plaatsentags’) toekennen. Je kunt ook gebruik maken van de nieuwe slimme tagfunctie. Photoshop Elements kende in vorige versies ook al automatisch trefwoorden toe, maar nu vult de Organizer ze aan met veel duidelijkere termen als ‘strand’, ‘auto’ of ‘monument’. Soms zit de Organizer er wel eens naast. Over het algemeen werkt het automatisch taggen echter verrassend goed en is het echt handig.
Drie bewerkingsniveau’s
In de foto-editor kun je kiezen uit de modi ‘Snel’, ‘Met instructies’ of ‘Expert’. Onder de eerste kun je makkelijk en snel de kleuren van foto’s corrigeren, ze helderder maken of verscherpen. Adobe heeft de wizards uitgebreid en maakt daarbij nu gebruik van nieuwe functies uit Photoshop. Het portfolio met effecten – onder de modus ‘Met instructies’ – heeft twee nieuwe wizards. ‘Fototekst’ genereert maskers uit tekst, waarmee een foto door de letters heen schijnt. Het effect ‘Schilderachtig’ zet een foto met behulp van filters en geraffineerde penselen om in een artistiek ogend schilderij.
Ook de portretbewerking is afkomstig uit Photoshop. Daarmee kun je met een regelaar de positie en grootte van lippen, ogen, neus en gezicht aanpassen. Je kunt op die manier een serieus kijkend iemand laten glimlachen, dichtgeknepen ogen meer openen en een neus kleiner maken. Het werkt allemaal vrij goed en je hoeft de gezichten niet te misvormen. Onder ‘Expert’, de laatste modus, kun je werken met klassieke tools, lagen, filters en stijlen.
Conclusie
De ervaring leert de laatste jaren dat er bij nieuwe versies minder revolutionaire vernieuwingen zijn bijgekomen. Photoshop Elements 15 heeft vergeleken met de laatste versies echter zeker meerwaarde.